Ter voorbereiding van de volgende oogst wordt er in de winterperiode zorgvuldig gesnoeid. Deze snoei gebeurt bij elke goede wijnbouwer manueel. Geen enkele machine kan dit zo goed als de wijnbouwer zelf. Afhankelijk van de leeftijd van de wijnstok, worden de ranken terug gebracht tot 8 à 12 ogen. Er wordt gelet op het feit dat de zon, eenmaal ze weer volop zal schijnen, elke druif kan bereiken. Deze belangrijke snoeiperiode loopt vanaf november tot eind februari, half maart.
Dan is het wachten op het openbarsten van de knop.
De verschillende stappen:
Natuurlijk is de exacte oogstdatum nog afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en het effectieve aantal zonuren.
De bloesem vertelt de wijnbouwer ook al heel wat over de kwaliteit van de te verwachten oogst. Vanaf nu vraagt het werk in de wijngaard de wijnbouwer zijn volle aandacht. De groei van de druivenstokken en de kwaliteit van de bodem worden zorgvuldig opgevolgd. Is er voldoende lucht en voedsel in de bodem? Zijn er te veel knoppen die uitlopen? Profiteren de druiven optimaal van de zon? Liggen er ziektes op de loer?
Als er hagel wordt voorspeld houdt elke wijnmaker zijn hart vast.
Vorst en hagel kunnen grote schade toebrengen en de oogst halveren of zelfs compleet vernietigen. Indien noodzakelijk worden er tussen de wijnranken vuren geplaatst om vorstschade te voorkomen.
Met dit feest wordt een spannende periode, waarin er gewerkt wordt op het ritme van de natuur, afgesloten. Het oogstfeest is dus terecht een uitbundig evenement. Zeker als de druiven perfect zijn. Klaar voor de vinificatie tot een kwaliteitsvolle wijn. Want ook het werk in de kelder wacht niet ...