Ben jij nog geen fan? Ga op ontdekking en laat je verrassen. Rosé wijn wordt vandaag gedronken door vrouwen én mannen van alle generaties: van babyboomers over generatie X tot de millennials. Het soms wat minachtende label ‘vrouwenwijn’ behoort definitief tot het verleden.
Frankrijk is nog steeds het grootste rosé consumerende land. Vandaag wordt er zelfs meer rosé dan wit gedronken. Vooral de typische Provençaalse rosé wijn is nog steeds erg populair. Maar ook andere wijnregio’s zijn in opmars. Natuurlijk in Frankrijk zelf, met de Languedoc en de Rhône en Loire op kop. Maar ook in Italië, Spanje en Oostenrijk worden prachtige rosé wijnen gemaakt. Wijnliefhebbers verlaten steeds meer de platgetreden paden en durven al eens een risico te nemen in hun wijnkeuze. De groeiende vraag naar bio wijn en duurzamere wijnbouw versnellen dit proces. Laat je dus zeker verrassen.
Er is vandaag een rijk palet aan druivenrassen en vinificatiemethodes met heerlijke aroma’s en een breed spectrum aan kleuren tot gevolg. Kleuren variëren vandaag van zalm roze over pompelmoes roze tot frambozen en aardbeien roze.
Begin 20ste eeuw maakte in Frankrijk een wijn ‘halfweg wit en rood’ ongeveer 10% van de productie uit. De bleke kleur van rosé wijn ontstond door een korte maceratie, of het zachte weken van de schil, gedurende 24 uur. Een ‘vin de 24 heures’ of ‘vin d’une nuit’. Deze wijn was vooral populair als café wijn. Tijdens de tweede wereldoorlog kreeg rosé, met de komst van de Amerikaanse soldaten, een boost. In 1950 was rosé wijn zelfs erg populair in Europa.
Ondanks zijn populariteit bleef rosé voor de wijndrinker wel een ‘simpel aangenaam wijntje’ in vergelijking met rode of witte wijnen. Er was zelfs een snob attitude: rosé was de beoordeling van een echte connaisseur niet waard. Zo verscheen in 1975 in ‘Taste of Wine’:
Rosé is made to give pleasure in a light-hearted undemanding way.
Pas in 1986 organiseerde het bekende wijnmagazine Decanter een tasting exclusief gewijd aan rosé. Het belangrijkste resultaat van de proeverij was de conclusie van wijnkenner Maureen Ashley:
In de jaren 90 verbeterde de reputatie van rosé wijnen. Frankrijk investeerde in een heus onderzoekscentrum voor rosé wijn en deed uitgebreid onderzoek naar de beste variëteiten, teroirs en vinificatiemethodes. In 2007 was er een kantelpunt met een explosieve groei in productie en verkoop van rosé over de hele wereld. Vooral de lichte, meer delicate Provençaalse rosé stijl sloeg erg aan.
Vandaag is er een zeer breed spectrum aan rosé wijnen en is een goede rosé de aandacht van de wijnkenner meer dan waard. We zetten de belangrijkste trends even op een rijtje!
Kan je het ganse jaar door rosé drinken?
Natuurlijk zijn de lente- en zomermaanden de ideale maanden voor een glas rosé, maar vergis u niet, ook in de wintermaanden wordt er steeds vaker rosé gedronken. Dit fenomeen neemt jaar na jaar toe. U hebt dus geen enkele reden meer om niet op zoek te gaan naar een rosé die u zal bekoren!
Is een rosé wijn enkel geschikt als aperitief?
Een glas rosé én een zonnig terras is natuurlijk een match made in heaven. Maar, rosé wijnen zijn ook perfect bij geroosterde zalm, bouillabaisse, carpaccio van rundsvlees, steak tartaar, salade Niçoise, tataki van tonijn of een paëlla ... Laat uw fantasie de vrije loop.
Wat is de beste temperatuur om een rosé wijn te drinken?
Lekker gekoeld, 6 tot 8° is perfect.
Kan je rosé wijn bewaren?
Rosé wijnen zijn meestal gemaakt om jong te drinken. Soms heb je wel een rosé met houtrijping en deze kan je dan ook nog wat laten liggen.