Ik drink sterren!
Vaak wordt de uitvinding van de Champagne aan diezelfde Dom Pérignon toegewezen, maar dat klopt niet. Wijn die spontaan opnieuw ging fermenteren in de fles was in die tijd een echt probleem. Het ontploffingsgevaar was groot en Dom Pérignon voerde een aantal verbeteringstechnieken door die de wijn stabieler maakten.
Het drinken van een fijne mousserende wijn kan je inderdaad vergelijken met ‘sterretjes drinken’. Het koolzuur verhoogt de smaak van de wijn en creëert een aangename tinteling op de tong. De zuren in mousserende wijnen maken het ook tot een perfect aperitief. Een goed glas bubbels wekt de eetlust op. Er zijn vele soorten bubbels. Natuurlijk is er Champagne, maar je hebt ook Crémant, Cava, Prosecco, Lambrusco, Moscati D’asti,… . In alle belangrijke wijnstreken worden er mousserende wijnen gemaakt.
Het koolzuurgas ontstaat door een vergisting in een hermetisch afgesloten omgeving na het toevoegen van een ‘Liqueur de Tirage’ : een mengsel van wijn, suikers en geselecteerde gistcellen. Wereldwijd zijn er 2 belangrijke basis productiemethodes: de Méthode Traditionnelle en de méthode Charmat.
De Méthode Traditionelle, vroeger méthode Champenoise genoemd, is de belangrijkste en vaakst gebruikte methode. Hierbij gebeurt de tweede gisting op fles. Champagne, Crémant en Cava worden volgens deze methode gemaakt. De druk in de fles is enorm en de kurk kan met een snelheid van 40km per uur wegvliegen. (De kurk goed vasthouden bij het ontkurken is dus belangrijk. Lieven toont je onderaan in een filmpje hoe je vakkundig een fles bubbels opent.)
De Méthode Charmat wordt toegepast bij Prosecco en Lambrusco. De tweede gisting gebeurt in grote druktanks.
Champagne ligt minstens 15 maanden ‘sur lattes’ en cava 9 maanden. Hoe langer de flessen op de latten liggen in de kelder, hoe fijner, maar ook hoe zachter de parel. En toch heeft, zoals voor elke goeie wijn, de kwaliteit vooral te maken met de druiven, het terroir, de aanpak in de wijngaard en het ambacht van de wijnbouwer. Entrepot du Vin werkt samen met 3 wijnbouwers in de Champagne.
Nicolas en Clotilde zijn een jong en dynamisch wijnduo die zeer trots zijn dat ze het werk van hun ouders verder zetten. De regio onderscheidt zich door heel wat zonuren en een bodem die rijk is aan klei en kalksteen. De champagnes zijn zeer verfrissend en geurig, intens smakend, met een zeer lange en fijne afdronk.
Dit domein ligt op de rechteroever van de Marne in het hart van de Champagne. Wijnbouwer Yannick Prevoteau maakt met heel veel respect voor de natuur en een grote dosis creativiteit heerlijke Champagnes.
Dit domein is gelegen in de meest zuidelijke regio in de Champagne, wat zorgt voor een meer mediterraan klimaat. Wijnbouwer Théodore maakt heerlijke gastronomische champagnes. Hij streeft naar een perfect evenwicht tussen de kwaliteit van de druiven, de rijkheid van de wijn en het plezier van ze te drinken. Duurzame wijnbouw is daarbij de basis.
Mousserende wijnen bestaan er in alle smaken, van beendroog tot behoorlijk zoet. Zo is een Brut Nature, met minder dan 3gr restsuiker, de meest droge. Dan heb je Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec en Demi Sec. Een Sec met 17 tot 32gr restsuiker is rond en zoet. In België houden we van droog en drinken we vooral Brut. Maar ook Brut Nature valt steeds meer in de smaak.
Wat je graag drinkt, hangt uiteraard vooral af van je eigen smaak.
80% van de mousserende wijnen wordt op de markt gebracht zonder jaartal. Dat betekent dat de wijn uit twee of meerdere jaren mag worden samengesteld. Deze assemblage is een zorgvuldig proces waarbij een aantal wijnen worden ge-blend tot een harmonieus geheel. Het ambacht van de wijnmaker komt hier tot zijn volle recht. Als de mousserende wijn gemaakt wordt van één oogstjaar spreken we over een Millésimé.
Wanneer een mousserende wijn uitsluitend gemaakt is van witte druiven zoals bv Chardonnay spreken we over een Blanc de Blancs. Wanneer deze witte wijn gemaakt wordt van enkel blauwe druiven spreken we over een Blanc de Noirs.
Mousserende wijnen kan je ook bij de maaltijd drinken. De druif en de suikerdosage spelen een rol bij je keuze. Zo gaat een Blanc de Blancs Brut Nature perfect met zeevruchten. Elke oesterfan is gek van deze combinatie. Maar ook bij een kreeft kan je een mousserende wijn drinken. Ga afhankelijk van de bereiding, zoals bv een gegrilde kreeft in de oven met boter, voor een wat vollere stijl. Wat stevigere mousserende wijnen kan je ook bij kazen serveren zoals een Comté of een Camembert. Wat rondere stijlen zoals een extra dry Prosecco of een Moscati d’Asti gaan dan weer prima bij desserts. Ga gerust langs bij Entrepot du Vin voor uitgebreid wijnadvies. Zij hebben heel wat wijnbouwers in huis die heerlijke mousserende wijnen maken. Waaronder 3 jonge vernieuwende wijnbouwers uit de Champagne.