Groene en witte asperges behoren tot dezelfde soort. In de 18de eeuw waren er enkel asperges die geoogst werden als ze een 20-tal centimeter boven de grond uitstaken. Deze asperges kleuren fijn groen door het licht. Witte asperges werden ontdekt in het midden van de 19de eeuw. Door de asperges af te schermen van het licht blijven ze wit en verandert ook het aroma. Witte asperges zijn wat fijner van smaak met een licht bittere toets als finale.
Witte of groene asperges uit volle grond zijn maar tot 24 juni te verkrijgen. Dan is het afgelopen met de asperges en kan de plant groeien. Het gevederde blad zorgt voor reservestoffen die noodzakelijk zijn voor een nieuwe oogst in het volgende jaar.
Wijn en asperges combineren, de winefoodpairing, is niet zo eenvoudig. Algemeen gaat de voorkeur uit naar witte wijn bij asperges. Met voldoende aciditeit en aroma's, uit een koel klimaat. Dat is zeker ook de veiligste optie. De kunst is natuurlijk om van 1+1 drie te maken, een wijn te kiezen die jouw gerecht met asperges naar een nog hoger niveau tilt. Lees verder voor concrete tips.
Witte of groene asperges verschillen qua smaak. Groene asperges zijn voller en wat kruidiger. Witte asperges zijn fijner met een licht bittere toets. Dit speelt natuurlijk mee bij de keuze van de wijn. Maar ook de bereiding speelt een belangrijke rol. Serveer je de asperges puur, krokant en nog koud? Of warm, met heel veel boter of een Hollandaise saus? Serveer je ze met grijze garnalen, gebakken zalm of geroosterde zalm?
Stel jezelf dus volgende vragen: Welke kruiden gebruik je? Wat proef je vooral? Is het gerecht eerder fris en strak? Heeft het extra zuren door citroen of een vinaigrette ? Of is de bereiding eerder rijk, vol en romig? Ga op zoek naar een wijn waarin je vergelijkbare aroma's en smaken proeft.
Witte asperges worden geoogst op het moment dat het kopje doorbreekt door het stevig gladde aarden heuveltje. De smaak van witte asperges is fijner met een licht bittere toets in de finale. Witte asperges moeten wel geschild worden.
Een hout gelagerde witte wijn is bij witte asperges niet aan te raden. De subtiliteit van de asperges verdwijnt daardoor volledig. Algemeen ga je voor een frisse witte wijn, met fijne zuren en voldoende aroma's. Witte droge wijnen uit Oostenrijk of de Elzas en de Loire in Frankrijk komen hiervoor zeker in aanmerking. Denk daarbij aan wijnen van de Sauvignon, Pinot Gris, Riesling of Grüner Veltliner druif, zonder houtrijping natuurlijk.
De groene asperge wordt één keer per dag, vroeg in de ochtend, geoogst. De aspergestengel wordt kort boven de grond afgesneden. Groene asperges hebben het voordeel dat je ze niet hoeft te schillen. De groene asperge is voller, kruidiger en een beetje grassig van smaak. Kies hierbij witte of rosé wijnen met kruidige aroma's. Maar ook fijne rode wijnen zonder houtrijping zijn een optie. Zeker als de asperges gegrild zijn op de barbecue of gewokt op een hoog vuur.
*Dit prachtig Chefsmes is van Atelier185 - Clem Vanhee.
Er zijn heel wat klassiekers met witte asperges. De belangrijkste is natuurlijk 'Asperges à la Flamande' of Asperges op Vlaamse wijze. Maar ook asperges met een Hollandaise saus en gerookte of gebakken zalm, gegratineerde asperges met ham en asperges met grijze garnaaltjes maken deel uit van de Vlaamse klassieke keuken.
Tot 24 juni kan je naar hartelust experimenteren en variëren. Kies bij elke bereiding de juiste wijn. Scroll verder voor inspiratie, asperge recepten en concrete wijn-tips.
Bereiding: Schil en kook de asperges in licht gezouten water tot ze gaar maar nog knapperig zijn. Controleer dit door er even in te prikken. Als je nog een beetje weerstand voelt bij het prikken zijn ze gaar. Laat de asperges goed uitlekken.
Kook verse bio-eitjes hard. Plet de eitjes en meng deze met gehakte peterselie. Verwarm 200 gram goede boter en klaar deze door de witte vlokken, de eiwitten, er uit te scheppen. Voor een helemaal geklaard resultaat giet je de boter door een zeefdoekje. Meng de heldere boter met de eitjes en de peterselie. Overgiet de asperges hiermee rijkelijk. Smakelijk.
Gebruik in plaats van hardgekookte eieren een roereitje met wat room en peterselie. Dresseer de asperges op het bord, voeg het roerei toe en bestrooi met grijze garnalen.
Wijntip: Bij asperges puur of à la Flamande is een frisse witte wijn zoals een Grüner Veltliner van Gerald Waltner een goeie optie. Bij asperges met grijze garnalen is de licht ziltige Albarino van Lagar de Besada zeker een aanrader.
Serveer je asperges met gebakken zalm en een rijke saus zoals een Hollandaisesaus? In dat geval is het mondgevoel rijker en voller en mag ook de witte wijn voller en rijker zijn met aroma's van steenvruchten zoals abrikoos.
Ook gerookte zalm zorgt voor een rijker mondgevoel. De rooktoetsen van de zalm zorgen wel voor een extra dimensie en de asperges zijn meestal lauw. Fruitige witte wijnen met appel- of peer aroma's passen hier mooi bij.
Bereid je de asperges in de grillpan of leg je ze op de barbecue? Serveer je daar een fijn stukje kalfsvlees bij? De grill toetsen en het vlees zorgen voor een rijkere en kruidigere smaak. Een fijne rode wijn met fruitige toetsen is bij dit gerecht een aanrader.
Wat heb je nodig voor de salade?
1 bussel verse witte asperges, 250 gram zure room of volle Griekse yoghurt, 200 gram kwalitatieve gerookte zalm, mierikswortel, 2 zoete appelen zoals een Cox of Jonagold, zeste van citroen, veldsla en rode ui
Bereiding
Wijntip: het mondgevoel bij dit gerecht is vol en rond door de romige en filmende toetsen van de volle yoghurt en de zalm. En toch blijft deze salade ook fris door de zuren in de yoghurt, de fris zoete appel, de zeste van citroen en de frisse salade. Kies hierbij dan ook een witte wijn met een mooie balans tussen rijke maar toch frisse fruitige aroma's zoals een Viognier of Gelber Muskateller zonder houtrijping.
Wat heb je nodig voor de salade?
Bereiding
Wijntip: het mondgevoel bij dit gerecht is fris maar kruidig met noot- en zouttoetsen. We selecteren hierbij een frisse kruidige rosé wijn.
Zijn asperges gezond?
Asperges zijn niet alleen zeer gezond, ze zijn ook geneeskrachtig. De genezende kracht van asperges is al sinds de 15de eeuw bekend. In de volksgeneeskunde worden asperges nog steeds aanbevolen bij blaas- en nierklachten. Asperges bevatten vrijwel geen vet en zijn goed tegen een te hoge cholesterol. Ook mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk zouden baat hebben bij het regelmatig eten van asperges.
Kies ik voor een andere wijn bij rauwe of gekookte asperges?
Bij rauwe asperges passen beter frisse strakke wijnen uit eerder koele wijngebieden. De frisse zuren milderen de bittere toetsen van de asperges.
Gekookte asperges zijn ronder en voller van smaak. Dus selecteren we hier een rondere zachtere witte wijn, type Pinot Blanc of Pinot Gris.
Hoe lang kan je asperges bewaren?
Verse asperges kan je in de koelkast 3 tot 4 dagen bewaren. Voorkom uitdrogen door ze in een vochtige theedoek te wikkelen.
Hoe zie je of asperges vers zijn?
De asperge moet stevig en knapperig zijn. Het snijvlak mag niet uitgedroogd zijn. Het vocht moet aangenaam ruiken. Te oude asperges ruiken zurig.
Wanneer zijn de asperges gaar?
Witte asperges vragen een langere kooktijd dan groene asperges. Afhankelijk van de dikte is een witte asperge in 10 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten in het vocht staan. Even controleren is wel de boodschap. Groene asperges zijn al in 3 tot 5 minuutjes gaar. Groene asperges zijn ook perfect om te wokken.
Heel wat inspiratie en handige asperge-recepten vind je op de website: Lekker, van bij ons. Puurs, Bornem en omstreken, waar Entrepot du Vin gevestigd is, staan bekend om de kwaliteit van hun asperges. In deze streek heb je nog aspergekwekers waar je ter plaatse asperges kan kopen. Bijvoorbeeld: Asperges Amelinckx
Check ook de website van het aspergefestival.