Welke kazen liggen er allemaal op de plank?
Want een typische kaasplank als hoofdmaaltijd bestaat meestal uit veel verschillende types kaas, die door elkaar worden gegeten. Dat maakt het niet altijd makkelijk om de juiste wijn te selecteren.
Er wordt ook altijd aan rode wijn gedacht, terwijl witte wijn vaak een betere optie is.
Te veel tannine in rode wijn zorgt bijvoorbeeld voor een onaangenaam drogend mondgevoel bij smeuïge witschimmelkazen zoals een Brie. Een wat vollere fruitige witte wijn zonder houtrijping is een goeie passe-partout keuze. Toch liever rood? Kies dan een lichte fruitige rode wijn zonder houtrijping als allemansvriend.
Ga van licht, strak naar een rijk vol of pittig mondgevoel.
Maar, ons advies is om de kaasplank op te bouwen én te eten zoals een menu. Start met de verse geitenkazen, gevolgd door witschimmelkazen zoals Chaource, Brie of Camembert. Dan de roodbacterie- of roodflora kazen, denk aan een Epoisses of Chaumes en vervolgens half harde en harde kazen om te eindigen met pittige blauwe kazen zoals een Roquefort.
Dat kunnen halve glaasjes zijn. En ook hier ga je bij de keuze van de witte of rode wijn in eerste instantie op zoek naar harmonie. De wijn en de kaas mogen elkaar nooit overtreffen in de mond. Ideaal vormen kaas en wijn juist een mooi geheel waarbij de smaken elkaar versterken.
Een vers geitenkaasje met natuurkorst zoals bv een Sainte Maure de Touraine aoc met een wat zoutige zuurheid en een walnoten aroma gaat mooi samen met een glaasje Sancerre uit de Loire. Zelfs een mooie droge mousserende wijn past hier prachtig bij.
Een perfect geaffineerde smeuïge Brie of Camembert de Normandie pairt dan weer perfect met een wat vollere Chardonnay of Viognier wijn of een héle zachte rode wijn van Merlot druiven.
Bij roodbacterie kazen zoals de wat zachtere Reblochon of een wat pittigere Epoisses of Munster ga je voor aromatische witte wijnen zoals een Gewürtztraminer of een Riesling.
Bij half harde kazen zoals een Tomme de Savoie kan je langzaam opschuiven naar elegant rood zoals een Pinot Noir of een een Mondeuse.
Het zout en kristallen in oude harde brokkelkazen zijn dan weer stevige smaakmakers. Zij verdragen een wat stevigere wijn zoals een gerijpte Bordeaux of een Barolo.
Eindig je kaasmenu met een stukje Stilton met een glaasje gerijpte oude Port of een Roquefort met een glaasje Monbazillac of Sauternes. Het zoute van de kaas en het zoete van de versterkte zoete wijn vormen een heerlijke contrasterende combi in de mond.
Doe je het op z'n Brits of op z'n Frans?
Kaas als afsluiter hoort zeker thuis in een uitgebreid feestmenu. Maar, de eeuwige vraag is “Serveer je de kaas voor het zoete dessert of daarna?”.
In Frankrijk heeft men de gewoonte om de kaas voor het dessert te serveren omdat de voorkeur gaat naar een zoet einde. De Britten vinden dan weer dat de kaas juist helemaal op het einde moet komen. Bij voorkeur een mooie oude brokkelkaas of een stukje stilton met een glaasje oude Port. Heerlijke smaken die je daarna niet meer mag verpesten met nog een zoet dessert. Ons advies: doe vooral wat je zelf wil.