Zeeuwse mosselen komen uit Zeeland in Nederland en toch kan een pot mosselen met frieten niet Belgischer zijn. Het is een echte Belgische klassieker. Natuurlijk zijn mosselen met een frisse pint heerlijk, wijn bij mosselen maken het een ware delicatesse!
Hangcultuurmosselen zijn het hele jaar verkrijgbaar. Maar niets gaat boven de Zeeuwse bodemcultuur mosselen. Het mosselseizoen loopt van begin juli tot april. De exacte startdatum hangt af van de kwaliteit van de mosselen.
Weetje! Volgens de officiële website -Mosselen uit Zeeland- is het een fabel dat je enkel goeie mosselen kan verkrijgen in de maanden met een r. Sinds er gekoeld transport bestaat zijn mosselen 9 maanden lang verkrijgbaar, de zomer, herfst en winter.
De zilte smaak van mosselen past perfect bij frisse wijnen met een hoge aciditeit.
Mosselen smaken ziltig en dat vraagt om een frisse jonge witte wijn met een hogere zuurtegraad. Die ziltige wat zoute smaak van de mosselen en de aciditeit van de wijn brengen de smaken mooi in balans met een wat ronder mondgevoel als gevolg. Een frisse jonge witte wijn past perfect bij pure bereidingen met mosselen zoals mosselen natuur of rauwe mosselen 'fruits de mer'. Bij rijkere bereidingen passen dan weer vollere witte wijnen met meer structuur, zonder houtrijping.
Natuurlijk kan je, behalve mosselen natuur, heel wat kanten uit met mosselen: pittig met een pepertje, met een roomsausje, met curry, in een pasta Vongole, op de bbq of verwerkt in een Bouillabaisse of een Paella. Al deze bereidingen hebben natuurlijk een grote invloed op de keuze van de wijn. De smaken zijn voller. Algemeen ga je hier voor een wijn met meer structuur en complexere aroma's.
Witte wijnen van druiven zoals de Picpoul de Pinet, Sauvignon, Melon de Bourgogne, Albarino of, zeer verrassend, de Hondaribbi Zuri. Een druif die je vooral vindt in de appellatie Txakoli in Spaans Baskenland.
Rode wijn en mosselen gaan niet zo goed samen. Mosselen bevatten veel eiwitten en in combinatie met de tannines in een rode wijn kan dat voor een vervelende metaalsmaak zorgen. Wil je toch rode wijn drinken? Ga dan voor gebakken mosselen eventueel met wat chorizo. Hierbij kan je een lichte rode wijn selecteren, zonder houtrijping, van de Pinot Noir of Gamay druif.
Bij rijke complexe gerechten, waarbij mosselen niet het hoofdingrediënt zijn, zoals een Bouillabaisse, een Paella of een pasta Vongole, is een rosé wijn een goeie keuze.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
Was de mosselen grondig onder stromend water. Check elke mossel even op kwaliteit. Kapotte mosselen verwijder je, open mosselen controleer je of ze goed sluiten door er op te tikken.
Snij de ui en de selder fijn en stoof dit kort in de boter. Voeg de mosselen toe en kruid met zwarte peper. Extra water toevoegen is niet nodig. Dek de pan af en laat op een hoog vuur een 3-tal minuten stomen. Schud de mosselen even op. Herhaal tot alle mosselen open zijn. Let wel op dat je de mosselen zeker niet te lang laat stomen want dan worden ze taai.
Voeg een scheutje frisse witte wijn toe aan de gestoofde groenten. Bij voorkeur gebruik je de wijn die je ook zal schenken aan tafel.
Een pittig mosselsausje mag niet ontbreken. Een kant en klaar mosselsausje kopen is niet nodig. Die zijn meestal ook te zoet. Je maakt een mosselsausje heel eenvoudig zelf:
Meng en kruiden naar smaak met peper en zout. Eventueel kan je nog wat gehakte peterselie toevoegen.
Zijn mosselen gezond?
Mosselen zijn mager en bevatten heel wat mineralen en eiwitten. Bovendien worden mosselen lokaal geproduceerd en zijn ze veel duurzamer dan de meeste wilde vissoorten.
Mosselen passen dus perfect in een hippe gezonde lifestyle die heel wat jongeren belangrijk vinden. (Ok, die frieten moet je dan wel achterwege laten.)
En toch zijn mosselen vooral het favoriete gerecht van de oudere generaties. Blijkbaar zijn de mosselfans aan het vergrijzen. Daarom heeft Europa een heus 'Mossel-agentschap' gelanceerd met als opdracht de mossel ook populair te maken bij jongeren. Mét mosselhamburgers op festivals, filmpjes op tiktok en een #doedemossel.
Hoeveel mosselen reken je per persoon?
Vroeger was 1kg per persoon als hoofdmaaltijd standaard. Zijn het grote eters? Ga dan voor 1,2 kg per persoon.
Past een Chardonnay wijn bij mosselen?
Een Chardonnay met houtlagering is niet aan te raden. De tannines in de wijn kunnen in combinatie met de eiwitten van de mosselen voor een vervelende metaalsmaak zorgen. Maak je mosselen met een rijke romige saus? Dan kan je wel gaan voor een Chardonnay zonder houtrijping.
Heeft melk toevoegen bij het reinigen van de mosselen zin?
Absoluut niet. Het enige wat je moet doen is de mosselen goed spoelen onder stromend water en de baard en andere onzuiverheden verwijderen.
Op zoek naar inspiratie voor mosselen een keer anders? Neem een kijkje op de website van Mosselen uit Zeeland. Daar vind je heel wat fantastische recepten met mosselen.
In de omgeving van Bornem of op de markt kan je terecht bij Visjes van Spiessens voor de beste Zeeuwse mosselen.
Plan je een bijzondere bereiding? Neem dan zeker contact op voor het perfecte wijnadvies.
*Foto's: Mosselen, zo uit Zeeland.