Je kan van oktober tot december genieten van de verse witte truffel. De truffel is een zeldzame gastronomische lekkernij, gekend voor zijn typische aardse geur, die zo kostbaar is dat sommige soorten hun gewicht in goud waard zijn. De meest gekende soort is de witte truffel afkomstig uit de buurt van de stad Alba in Piemonte, Italië. Wijnen uit Piemonte vind je hier.
De witte truffel uit Piemonte is volgens ons de lekkerste en de meest aromatische, maar jammer genoeg ook de duurste. Je hebt ook truffels uit Toscane en de Perigord in Frankrijk. De wijnen uit Toscane vind je hier.
De zomertruffel is zwart en vlezig. Minder aromatisch als de witte truffel maar toch ook heerlijk. In België of Nederland vinden we voorlopig nog geen truffels. Je hoeft je hond dus nog niet op te leiden.
De knobbelige truffel zit, goed verborgen onder de grond, tussen de wortels van eiken, kastanjes, hazelaars en beuken. Truffelzoekers houden hun vindplaatsen van truffels geheim en gaan bij voorkeur 's nachts op truffeljacht. Vroeger ging men vooral op truffel jacht met varkens. Helaas zijn zij ook zeer verzot op de truffel waardoor heel wat schatten de keuken nooit bereiken.
Een verse truffel bewaar je het beste in een afgesloten pot in de koelkast, op een bodempje droge rijst. Je kan de truffel schaven of fijnsnijden en combineren met een mooi stuk rundsvlees, wild, paté, carpaccio, bospaddenstoelen, … .
De geur van de truffel is aards. Je ruikt de humus, het bos, de noten ... Deze aroma's zoek je ook in de meestal rode wijnen. Maar ook een volle witte wijn kan. De wijnen bij truffel-gerechten moeten tegen een stootje kunnen zodat ze niet overtroefd worden door het truffel aroma en mooi in balans blijven met alle andere smaken.