De geuren van het bos, zoals nat gebladerte, humus, wilde champignons ... het zijn geuren die je terugvindt in heel wat wildgerechten. Bij het uitzoeken van de juiste wijn gaan we dan ook op zoek naar die aroma’s.
Een handige algemene regel bij de overweging voor wit of rood is: bij wit vlees zoals fazant, patrijs en konijn is een witte wijn zeker een optie. Bij rood vlees zoals haas, ree of everzwijn heeft rode wijn de voorkeur. Maar zoals steeds hangt het ook af van de bereiding en is de invloed van het sausje en de garnituur belangrijk.
Stel je dus de vraag: welke kruiden gebruik ik? Ga ik voor een fijn stukje filet of een stoofpotje boordevol smaken. Serveer ik graag fruit bij het wild? Ruik en proef volop tijdens de bereiding van je gerecht.
Er is fijn vederwild zoals patrijs en fazant en waterwild zoals eend. De smaken zijn hier minder aards, eerder fijn met aroma's van kastanjes, noten en champignons. Door de band genomen kies je hierbij ook wat elegantere wijnen zoals wijnen van de Pinot Noir druif.
Ook een volle witte wijn past prima bij een stukje fazant of patrijs. Zoals bv een wijn van Chenin of Chardonnay druiven.
Serveer je graag fruit bij het wild? Zoals een klassieke Canard à l’Orange? Wijnen met teveel tannines gaan niet samen met fruitige aroma's. Kies geen wijn die gerijpt is op houten vaten maar eerder een fruitig rode wijn van druiven zoals de Barbera, Grenache noir of Mourvèdre.
Klein wild zoals wild konijn en haas zijn al wat krachtiger van smaak. Kies hierbij een volle rode wijn.
Grofwild zoals reebok of hert en everzwijn zijn nog intenser van smaak. Je kan hierbij zeker een rode krachtige wijn selecteren. Een hout gelagerde wijn van Syrah of Grenache Noir druiven is zeker een optie.
Mail ons je gerecht en, indien mogelijk, het recept dat je wil klaarmaken. Onze wijnadviseurs stellen je met plezier enkele wijnen voor.
Wanneer vind je welk wild?