Hoe open je op een correcte manier een fles wijn?
Het materiaal is het allerbelangrijkste. En dat is een goede kurkentrekker, met twee benen, een kort en een lang. Uiteraard verder ook nog een spiraal, met een scherpe punt en een scherp mes.
- Het scherpe mes, waarvoor hebben dat nodig? Om het plastic mooi los te snijden van de fles. Waar gaan we dat snijden? Onder de hals van de fles. We zetten het mes op de hals van de fles en we draaien de fles mooi rond, dan maken we een sneetje naar de bovenkant en dan komt het er perfect af.
- Klap het mes dicht. Haal de spiraal uit de kurkentrekker. Belangrijk is dat we de punt van de spiraal mooi in het midden van de kurk duwen en dan even draaien zodat de spiraal er mooi recht indraait. Laat de spiraal volledig laten zakken in de kurk. Niet halverwege stoppen, volledig laten zakken.
- Plaats het korte been op de hals van de fles en neem de kurkentrekker achteraan vast, als een hefboom. Hier kan je meer kracht zetten. Zo kan je de kurk mooi recht omhoog laten komen, voor een stukje.
- Dan zetten we het 2de been, het lange been op de hals van de fles. We houden dat weer tegen, en we doen hetzelfde. Zo komt hij er perfect uit. Gezondheid!
Wijnadviseur Lieven legt het je stap voor stap uit in dit filmpje.