José maakt eigenzinnige aardse natuurwijnen van top-kwaliteit in de DO Utiel-Requena in Valencia, Spanje. Stevig met heel veel fruit. Hij gaat zijn eigen weg met heerlijke boeiende wijnen als resultaat. Een ontdekking.
Drie generaties geleden werd er hier ook wijn gemaakt, maar om in bulk te verkopen. José Luis heeft het oude wijndomein geërfd en besloot om zelf wijn te gaan maken van de beste wijngaarden. Samen met zijn vader werkt hij in de wijngaarden en in de kelder. José Luis werkt zo natuurlijk mogelijk, volgens de principes van de biodynamische wijnbouw.
Ik deel dit project met mijn vader. Hij is trots op wat wij samen realiseren. Op de wijnen die we samen maken.
De DO Utiel-Requena ligt in Valencia tussen de zee en de bergen op een plateau op een hoogte van 700 m. Het contrast in temperaturen tussen de zeer warme zomers met temperaturen tussen de 35° tot 40° en de koudere winters waar het kwik soms daalt tot -15° is er erg groot. De bodem bestaat uit zandsteen met mergel en leem. De wijngaarden liggen rondom het dorp en zijn aangeplant met Bobal en Grenache noir in rood en in wit met een uniek en oud druivenras Tardana. De wijnstokken zijn tussen de 30 en 60 jaar oud.
Dit zijn natuurwijnen van een top kwaliteit. Stevig met heel veel fruit aroma’s. De druiven wordt met de hand geoogst in bakjes van 15 kg en vervolgens zorgvuldig gesorteerd. Ook in de wijnkelder wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen. Er worden geen gisten toegevoegd, er wordt niet gefilterd en slechts helemaal op het einde, net voor de botteling, wordt er een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd.