Cantina dei Monaci ligt in het ruwe Irpinia gebied in het zuiden van Italië. De grootvader van Gianluca was de enige van de vele broers die na de oorlog terugkeerde naar zijn geboortestreek en werd er een van de belangrijkste wijnbouwers van de streek. Duurzame wijnbouw met inheemse druivensoorten staan op dit domein centraal. Dit zijn terroirwijnen met een uitgesproken karakter.
Na gevochten te hebben in de oorlog was grootvader Fiore de enige van de vele broers die terugkeerde naar zijn dorp Santa Paolina. Hij werd er een van de bekendste wijnbouwers. De andere broers emigreerden of gingen in het klooster. Volgens de zuid-italiaanse traditie kreeg elke dorpeling een bijnaam. De grootvader van Gianluca werd Fiore O’ Monaco genoemd, naar de monniken die eeuwen eerder verantwoordelijk waren voor de wijnbouw in de regio. Zijn kinderen en kleinkinderen dragen vandaag nog steeds de bijnaam 'I Monaci'. Vandaar Catina dei Monaci.
De wijnbouw is een roeping die in de familie van generatie op generatie wordt doorgegeven. Zo is het snoeien bij Cantina dei Monaci een ritueel dat uitgevoerd wordt met het grootste respect voor elke wijnrank. Zij zijn de hoofdrolspelers in het verhaal van de wijn. En ook de oogst is een bijzonder moment waarin elke fase belangrijk is.
De oogst is het startmoment voor de creatie van de wijn met als doel het terroir tot zijn volle expressie te brengen.
Het Irpinia gebied in het zuiden van Italië is oeroud en ruw. Bergen en valleien wisselen elkaar af, de bodem bestaat uit leisteen en zandsteen. De naam Irpinia stamt af van "Hirpus", wat "wolf" betekent. Vandaag is het nog steeds een zeer afgelegen regio, wild en rotsachtig met een rijkdom aan micro-klimaten. Het landschap bestaat uit olijf- en wijngaarden, afgewisseld met bosrijke gebieden, uitgestrekte weilanden in de valleien en historische dorpen op de bergkam. Het gebied is uitermate geschikt voor kwalitatieve wijnbouw.
De wijngaarden zijn beplant met inheemse Greco en Aglianico wijnstokken die bestand zijn tegen de ruwheid en de wisselende klimatologische omstandigheden in het gebied. Deze druivenstokken zijn hierdoor ook zeer geschikt om de uitdagingen rond de klimaatopwarming op te vangen. In de wijngaarden wordt er met het grootste respect voor de natuur gewerkt.
De rode wijn en witte wijn uit de bloemenreeks van Cantina dei Monaci zijn fris, levendig en rijk aan bloemige aroma’s en zijn gemaakt van Greco, Falanghina en Aglianico druiven . Het zijn wijnen die bedoeld zijn om te delen. De witte en rode terroir premium wijnen Le Ginestre en Monaco Rosso zijn gemaakt van zorgvuldig geslecteerde Greco en Aglianico druiven en zijn een bijzondere ode aan het terroir. Dit zijn wijnen om van te genieten.