Na 4 jaar studeren in Californië vestigde de jonge wijnmaakster Lucrezia zich in haar geboortestreek in het hart van Terre Alfieri. Hier experimenteert ze naar hartelust met de vruchten van haar land: Nebbiolo, Barbera en Arneis. Ze doet dat met verve en een groot respect voor de natuur.
Vijf generaties wijnbouwers en ruim tweehonderd jaar wijngeschiedenis gingen haar voor. Na vier jaar studie in Californië besloot Lucrezia om zich te vestigen in haar geboortestreek in Piemonte. Vèngore is de enige biologische boerderij in Terre Alfieri. Na jaren van verwaarlozing ging Lucrezia en haar familie hard aan het werk om het eco-systeem te herstellen en te beschermen. Beschermd door heuvels, vol met hoge bomen, is Cascina Vèngore tegenwoordig de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan inheemse en trekvogels.
Na een paar jaar zagen we verschillende vogels terugkeren naar Cascina Vèngore. Vogels die we al jaren niet meer hadden gezien.
Cascina Vèngore ligt in Cisterna d'Asti, in het hart van Terre Alfieri in Piemonte, een gebied tussen Roero en Monferrato. In het oosten wordt het beschermd door bossen en in het westen door de rivier de Tanaro.
De bodem is rijk aan zand en kalksteen en is geïmpregneerd met Asti-zand en compacte formaties van gele zandsteen en slib. Zand, klei, kalksteen en slib vormen een uitzonderlijke geologische basis voor de wijnstokken Nebbiolo, Barbera en Arneis, zeer vergelijkbaar met het terroir van de naburige Langhe wijnregio.
Dankzij de biodiversiteit en rijkdom van de bossen is de Terre Alfieri een van de belangrijkste plekken voor de truffeljacht. In 2020 heeft de familie 300 grote bomen geplant op de plekken waar de grond het droogst is. Eiken, lindebomen en witte haagbeuken zullen zo een nieuw groen toevluchtsoord voor de vallei vormen. Hun wortels leggen ook de basis voor een toekomstig groot truffelbos waarin de fijne zwarte truffels en Tuber Magnatum Pico, de beroemde en zeer kostbare witte Alba-truffel, geoogst worden.
Cascina Vèngore cultiveert de drie grote inheemse wijnstokken van Piemonte die het hoogtepunt van hun expressiviteit bereiken op de heuvels van Terre Alfieri: Nebbiolo, Barbera en Arneis. De druiven worden gevinifieerd op de traditionele manier met zo weinig mogelijk ingrijpen. Arneis is een druivensoort met gouden bessen. Een uiterst elegante druivensoort, ook wel omschreven als de 'witte Nebbiolo' vanwege zijn vermogen om wijnen van het hoogste niveau te produceren. Natuurlijk zijn deze wijnen heerlijk bij gerechten met truffel. Denk maar aan een heerlijke verse pasta met witte truffel en extra vierge olijfolie. Naar alle wijnen perfect bij truffel.