David Ciry is een oenoloog die, na een carrière van 10 jaar als wereldwijd wijnadviseur voor grote domeinen, zijn eigen wijndomein is gestart. Op dit domein werkt hij kleinschalig, met de hand, en volledig biologisch. De wijnen, afkomstig van twee verschillende terroirs zijn totaal verschillend. Zo zijn de wijnen uit Siran levendig met krachtige aroma’s. Laure zorgt voor soepele wijnen met een aangename ziltigheid.
Hij studeerde landbouwingenieur in Bordeaux en oenologie in Reims. Na zijn studies maakte hij wijn voor wijndomeinen in de VS, Rusland, Libanon, Nieuw Zeeland en Spanje. Daarna werd hij technisch manager van grote landbouwbedrijven in de Languedoc. In 2005 startte hij als oenoloog zijn eigen wijn-adviesbureau. Een bureau dat hij 10 jaar heeft geleid. In 2015 kocht hij zijn eerste wijngaarden en hij bracht ook dat jaar al zijn eerste eigen wijn op de markt. Dat was meteen een schot in de roos, met een ‘Coup de Coeur’ vermelding in de top 100 beste wijnen uit de Languedoc. Hij kiest bewust voor een laag, maar uiterst kwalitatief, rendement in de wijngaarden. Het domein heeft het bio-label.
En démarrant seul de zéro, j’ai pu prendre la direction que je voulais.
De Languedoc is de grootste wijngaard ter wereld, met een rijke diversiteit, maar een gemeenschappelijke mediterrane invloed. De Minervois heeft de vorm van een amfitheater en is gelegen tussen Carcassonne en Narbonne. Domaine Ciry Cattaneo concentreert zich op twee terroirs: klei-kalksteen op 350-380 meter boven zeeniveau in de buurt van Siran en zandsteen op 80 meter boven zeeniveau in de buurt van de stad Laure.
De wijnen afkomstig van de twee terroirs zijn totaal verschillend. De vinificatie gebeurt in kleine vaten met een zachte extractie van het sap. De wijnen Malabestia en Hirondelles zijn afkomstig van het hoger gelegen Siran, wat zorgt voor levendigheid en uitgesproken aroma’s. De wijnen uit Laure zijn soepeler met een zachte ziltigheid door de zandstenen bodem.