Dit kleine familiedomein ligt midden in een impressionant decor aan de voet van de Pyreneeën. Julien en zijn vader maken bijzondere terroir wijnen.
In 2001 begon vader Jacques Montagné voor het eerst zelf druiven te vinifiëren. Het werk in de kelder fascineerde de jonge Julien. Na zijn universitaire studie biologie stapte hij over op een studie oenologie in Montpellier. Hij deed stage op verschillende wijndomeinen in de Languedoc, de Rhône en Australië om in 2010 het wijndomein over te nemen met een hoofd vol plannen en ideeën. Hij houdt van geo-zintuiglijk proeven, dit wil zeggen dat alles wat hij doet als doel heeft het terroir tot zijn volle recht te laten komen. Dat gaat van de keuze van het juiste druivenras voor een welbepaald type bodem, de snoeiwijze, de grondbewerking, de oogst op het juiste moment, de vinificatie, de rijping, tot en met het moment van de botteling. Julien: “Het is het verhaal van het leven. Ik sta dan ook helemaal achter de uitspraak van Jacques Puisas, de oprichter van het instituut van de smaak: “le vin juste doit avoir la gueule de l'endroit où il est né et les tripes du bonhomme qui l'a fait”
Wijn moet de smoel hebben van de plek waar hij geboren is en het lef van de man die hem heeft gemaakt.
Maury geniet van een bijzondere geografische ligging in wijnregio Roussillon, in de Côtes Catalanes, de Synclinal du Fenouillèdes met een opmerkelijk heuvelachtig landschap. Het is een geologisch gebied dat onstaan is in het Tertiaire tijdperk door de vervorming van massieve kalksteenlagen uit het Jura door de Pyreneeën. Aan weerszijden wordt het begrensd door lange kalkstenen rotsruggen. Het is bijzonder rijk aan verschillende bodemstructuren. Een deel van de wijnstokken van Clos del Rey staan op de heuvel met een complexe bodem van zwarte mergel, kalksteen en kleiachtige rotsen. Een ander deel staat op een kalkplateau. De druivenrassen zijn Grenache Noir, Carignan en Grenache Gris. Het domein telt een 10-tal hectaren.
Julien hanteert een Bourgondische benadering van terroir. Elk perceel, de invloed van elke bodemstructuur, komt in de wijn tot zijn recht. Zo zal een pure Grenache Noir van de hellingen op zwarte mergel en kalksteen, anders smaken een pure Grenache Noir van op het kalksteenplateau. De wijnen van Clos del Rey zijn perfect voor winefoodpairing. Sabina Blanc is heerlijk met pure, perfect rijpe, goeie tomaten overgoten met olijfolie en zwarte peper. En de Aragone gaat wonderlijk samen met lamsvlees met honing. Proeven en genieten!