Een domein dat met heel veel zorg en liefde wordt omringd. Werkelijk alles hebben ze hier over om de beste 'terroir' wijnen te maken. De wijngaarden zijn aangeplant op zeer steile, zonnige hellingen, beschut tegen de wind. Door de hoogte en de harde ondergrond, zijn het stuk voor stuk zeer moeilijk bewerkbare wijngaarden. De grootste wijnen komen dan ook van de moeilijkst bereikbare perceeltjes. Dit domein is bio gecertifieerd en natuurwijn.
Het domein, gelegen in Savoie, Frankrijk, werd opgericht in 1850 door de over-overgrootvader van de broers Berthollier. Denis en Didier namen het familie wijndomein over in 1996. Hun ambitie: de betere 'terroir' wijn met karakter. En daar hebben ze er hier alles voor over om de beste 'terroir' wijn te maken. De broers gaan heel ver in het werken met respect voor de natuur. Er wordt geen enkel product gebruikt dat een impact kan hebben op de natuur. Geen enkele onkruidverdelger, antischimmelproduct of insecticide. Zelfs geen milieuvriendelijke variant. De wijngaarden worden manueel onderhouden en de snoeiwijze wordt aangepast aan de tijd van het jaar. In de kelder zijn autochtone gisten heer en meester.
De Savoie ligt vlak bij de Alpen. In deze streek spreekt men over een heroïsche wijnstokcultuur.
De wijngaarden zijn aangeplant op zeer steile, zonnige hellingen, beschut tegen de wind. De zon krijgt extra reflectie door de vele meren in de omgeving. De verschillende wijngaarden van Denis en Didier liggen verspreid over een totale lengte van 5 à 6 km. Door de hoogte en de harde ondergrond, zijn het stuk voor stuk zeer moeilijk bewerkbare wijngaarden, maar een wijnstok voelt zich nu eenmaal goed op een arme plek. De grootste wijnen komen dan ook van de moeilijkst bereikbare perceeltjes.
De wijn is de som van de druif, het terroir en zijn specifieke klimaat.
Met die stelling zijn wij het helemaal eens. De gebruikte druivensoorten zijn een absolute verrijking van het smaakpallet: Bergeron, Jacquère, Mondeuse … . Daarnaast is er de Gamay en de Pinot Noir druif. Het terroir van kalksteen is ideaal voor hun cru's: Chignin, Chignin-Bergeron, Roussette de Savoie, Mondeuse et Méthode Traditionnelle. Van de hoogste en moeilijkste wijngaarden met een terroir van klei en leisteen 'Chignin Argile sur Schiste en Chignin-Bergeron Les Salins' worden typische perceelgebonden wijnen gevinifieerd.