Larchetipo entrepotduvin wijngaard Larchetipo entrepotduvin francescco dibenedetto

l'Archetipo, Salento, Puglia

Francesco Valentino Dibenedetto

Francesco is agronoom van opleiding. Jarenlang was hij op zoek naar de beste landbouwmethode waarbij het eco-systeem het beste in balans was. Hij werkt volgens de principes van synergetische landbouw met zo weinig mogelijk interventie. Zowel in de wijngaarden als in de kelder. Volgens Francesco is dit de enige manier om geweldig boeiende wijnen te maken.

Larchetipo entrepotduvin family

l'Archetipo ligt in het zuiden van Italië, in de regio Salento in Puglia. Het werd opgericht door Francesco Valentino Dibenedetto. Francesco studeerde landbouw en agronomie. Ook de grootvader en vader van Francesco waren wijnbouwers.

De omschakeling van het bedrijf naar biologische landbouw begon in de jaren tachtig. Voor Francesco ging dit nog niet ver genoeg en daarom schakelde hij in 2000 over op de biodynamische landbouw.

Na een paar jaar biodynamica ging hij nog een stap verder. Hij bestudeerde de filosofie van Masanobu Fukuoka en slaagde er eindelijk in om een ​​volledig duurzame landbouw te beoefenen waarin de synergie tussen alle delen van het ecosysteem tot zijn recht komt. In de synergetische landbouw wordt er niet meer geploegd. Deze geweldige, opwindende rode wijn, witte wijn, en mousserende wijn zijn het resultaat van weloverwogen landbouw en een zo minimaal mogelijke interventionistische wijnbereiding.

Dit avontuur ontwikkelt hij samen met zijn vrouw Anna Maria en zijn vier kinderen: Carlo Nazareno, Domenico, Andrea en Maria Clelia.

Larchetipo entrepotduvin fterroir

De wijnregio Salento

De kelder en wijngaarden bevinden zich in Boven-Salento in Puglia, op 328 meter hoogte en 45 km van de zee. Deze unieke ligging staat garant voor veel wind en een gelijkmatige spreiding van de warmte, waardoor de druiven mooi rijpen. De grond is kalkrijk met klei. De druiven in de wijngaarden zijn oa. Primitivo, Aglianico, Maresco en Susumaniello.

De wijnen van l'Archetipo

Dit zijn heerlijke natuurwijnen. De witte wijnen zijn ziltig en mineraal met structuur en frisheid. De vinificatie start met autochtone gisten door toevoeging van een pied de cuve en in stalen tanks om het typische karakter de druivensoort te bewaren. Vervolgens rijpen de witte wijnen in staal, altijd in contact met de droesem en het vruchtvlees om een ​​natuurlijk volume en textuur te krijgen. De rode wijnen rijpen 6 tot 12 maanden in grote vaten van 5.000 liter. De bubbels worden gemaakt volgens de methode ancestrale. Deze wijnen zijn breed inzetbaar. Zowel als aperitief als bij stevigere gerechten.

Het wijnassortiment

Alle Italiaanse wijnbouwers
2022 l'Archetipo, Fiano, IGP Salento, Bio, Puglia, Italië
€ 13,38
€ 12,27 vanaf 12 flessen
2023 l'Archetipo, Moscatello Selvatico Frizzante, IGP Salento, Bio, Puglia, Italië
€ 16,29
€ 14,93 vanaf 12 flessen
2021 l'Archetipo, Niuru Maru, IGP Salento, Bio, Puglia, Italië
€ 13,38
€ 12,27 vanaf 12 flessen
2019 l'Archetipo, Primitivo-Aglianico, IGP Puglia, Bio, Puglia, Italië
€ 15,62
€ 14,32 vanaf 12 flessen
2020 l'Archetipo, Primitivo, IGP Puglia, Bio, Puglia, Italië
€ 15,62
€ 14,32 vanaf 12 flessen

Ben je ouder dan 18 jaar?