Latium Morini ligt op de grens van twee wereldberoemde DOC’s: Soave en Valpolicella. Het domein bestaat al tientallen jaren, maar tot enkele jaren geleden werden al de druiven verkocht aan de coöperatieve. Tot 7 familieleden, broers en neven, beslisten om er samen kwaliteitsvolle verfijnde Soave en Valpolicella wijnen te maken. Met zijn zevenen werken ze wonderwel goed samen.
In 1992 beslisten zeven familieleden, broers en neven, om er een eigen kelder op te richten en de druiven zelf te verwerken. Hun liefde voor de druif en de Soave- en Valpolicellistreek is duidelijk groot, anders zou je nooit zeven visies op één lijn krijgen. Het bewijs daarvan proef je in de wijn. De wijngaarden worden bewerkt met respect voor mens en milieu, en het proces in de wijnkelder gebeurt met de grootste zorgvuldigheid.
ILatium Morini ligt op de grens van twee wereldberoemde DOC’s, Soave en Valpolicella.
Hier werd al wijn verbouwd in de tijd van de Romeinen. Het domein werkt enkel met de typische druivensoorten voor de Soave en Valpolicella streek, zoals de Garganega en Trebbiano di Soave en de Corvina, Rondinella en Molinara.
De Soavewijnen zijn levendig en fris zoals de meeste Soaves. Maar, geserveerd op de juiste temperatuur duidelijk diepgaander en zelfs complex. De Soave Campo Le Calle van 100% Garganega doet daar nog een schep bovenop. En ook de Valpolicella wijnen zijn van top kwaliteit. De Ripasso is hier een prachtig voorbeeld van.
Ripasso wijnen weken een tijdje op de perskoek van de Amarone. Normaal gezien gebeurt dit in een verhouding van 3 op 1, hier gebeurt dit in een verhouding van 1 op 1. Het resultaat is opmerkelijk: krachtig, stevig en tegelijkertijd elegant. En dan hebben we het nog niet over de Amarone zelf, ronduit heerlijk en verfijnd.