Giulio is een zeer getalenteerde wijnmaker die resoluut kiest voor bio, autochtone druivenrassen en respect voor het terroir. Dit zijn top terroirwijnen uit de Chianti Montespertoli regio in Toscane.
Verschillende wijngaarden werden heraangeplant, wijngaarden die verhuurd werden door zijn ouders bracht Giulio terug onder eigen beheer en de oude kelder werd gerenoveerd. Maar, hij kwam er al snel achter dat het meer dan een ‘business’ was. Het is zijn passie. Hij geniet van het werk in de wijngaarden en de kelder en het contact met collega wijnmakers in de regio. De hele Covid periode, wanneer er niets anders mogelijk was dan werken in de wijngaarden, bracht hem nog dichter bij de natuur. Al het werk gebeurt met het grootste respect voor de biodiversiteit, manueel en met eigen werknemers zodat de kwaliteit consistent is. Vandaag is Giulio een referentie in de regio en voorzitter van de Montespertoli Winegrowers Association.
Montalbino is gelegen in de Chianti Montespertoli regio ten zuidwesten van Firenze. De bodem is ongeveer 3-3,5 miljoen jaar geleden gevormd door de sedimentatie van puin op de zeebodem en is rijk aan fossielen. De streek is heuvelachtig met een gemiddelde hoogte van 300 tot 400 m boven de zeespiegel. De bodem heeft een gemengde zanderige leemtextuur met een goede drainage en voldoende organische voedingsstoffen. De optimale bodem voor autochtone druivenrassen zoals Canaiolo, Colorino, Fogliatondo en Sangiovese.
Wijn maken heeft me geleerd dat je niet alles kan controleren. Dat je dingen moet laten gaan zoals ze gaan.
Het typische evenwichtige karakter van deze Montalbino wijnen wordt gevormd door het unieke terroir met hellingen van kalksteen en een belangrijk verschil tussen dag- en nachttemperaturen. Vanaf het moment van de oogst tot het moment van botteling wordt het gebruik van technologie beperkt en mag de natuur haar werk doen. Elk jaar is Giulio gefascineerd door het feit dat zo veel variabelen die niet controleerbaar zijn voor zo’n prachtig resultaat in de fles zorgen.