Fausto heeft Poderi Cellario altijd gezien als een groep vrienden die samen opgroeien. Een samenwerking tussen wijnboeren met een totaal respect voor het land, passie voor een gezonde wijnbouw, zonder pesticiden, en de wens om de smaak van echte wijn van het land in het glas te brengen.
Fausto en zijn vrienden zijn gepassioneerd door vergeten wijnstokken. Ze produceren natuurwijnen met spontane gisting die afkomstig zijn van met de hand geplukte druiven. Ze werken enkel met inheemse wijnstokken, vooral Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Favorita en hebben een voortrekkersrol gespeeld bij het herstel van de Nascetta en andere kleine inheemse druiven.
Ze gebruiken in de wijngaarden hoornmest en hoornkiezel, zaaien verschillende soorten gras en bonen afhankelijk van de grond. Om de biodiversiteit nog te vergroten en zelf meststoffen te produceren denken ze er ook aan om ook oude soorten tarwe te zaaien en vee te nemen. Voorlopig hebben ze nog maar 2 varkens. De wijnen worden geproduceerd met milieuvriendelijke teelttechnieken die zijn gecertificeerd volgens DTP door 'Suolo E Salute'.
Ik wil een goede, natuurlijke wijn maken die de emotie van mijn land uitdrukt.
De 13 hectare wijngaarden en enkele hazelnootboomgaarden liggen in de heuvels in het zuidwesten van de Langhe, Piemonte. Zijn eerste wijngaard kocht Fausto in Farigliano, een geweldige plek voor Dolcetto, de traditionele wijnstok van de Langhe.
Fausto en Cinzia zijn ervan overtuigd dat het kalkstenen terroir unieke wijnen kan geven en streven er naar om het op een totale manier te respecteren. Bovendien hebben ze wijngaarden met diverse bodems: mergel, rode ijzerhoudende aarde, klei met zand, …, elke bodem met zijn specifieke karakter. De hogere ligging in de Maritieme Alpen geeft de wijnen een bijzondere frisheid.
Ik ontdekte ongeveer twintig jaar geleden dat mijn vrouw sulfieten niet verdroeg, dit was een van de redenen die ons er in de loop van de tijd toe bracht om wijn te maken zonder chemicaliën ... . Echt, natuurlijk. Ik kon haar toch niet achterlaten zonder wijn!
Fausto maakt eenvoudige wijnen met passie en enthousiasme, wijnen voor elke dag die op elk moment en met iedereen kunnen worden genoten, gemakkelijk maar niet voor de hand liggend. Alle druiven worden met de hand geplukt in kleine manden en zo snel mogelijk geperst om oxidatie te voorkomen.
De wijnkelder is verdeeld over twee verdiepingen. Zoals het vroeger was. Op de begane grond vindt de vinificatie plaats in stalen tanks die gemakkelijk schoon te maken zijn zonder gebruik van chemicaliën. In het ondergrondse deel rijpt de wijn in de koelte, in cement, amforen en hout. In deze materialen zorgt het contact met zuurstof voor een evolutie 'oude stijl'. De elektriciteit die ze gebruiken is schoon en wordt geproduceerd met zonnepanelen.