Vinos llàmalo X ligt in het hart van La Mancha. Het klimaat is continentaal, perfect geschikt voor duurzame wijnbouw. Dit is een nieuwe en frisse kijk op Manchego wijnen. De witte, rode en rosé wijnen worden gemaakt in kleine producties, puur en ambachtelijk, levendig en fris.
Amphoren uit Villarrobledo stonden eeuwenlang bekend voor hun kwaliteit. De vele soorten klei uit de lokale bodem waren er bijzonder geschikt voor.
Dat Jose wijnbouwer werd was voorbestemd. De lokale tradities in wijnproductie heeft hij met de paplepel mee gekregen. Vandaag combineert hij die oude gewoontes met zijn eigen ideeën. Op zoek naar een balans tussen traditie en vernieuwing.
Samen met zijn vader en nonkel, oprichter van het bekende wijndomein Vinos Tendal op de Canarische eilanden, vertaalt hij die lokale erfenis in Vinos llàmalo X. Wat zoveel betekent als ‘noem het X’ en uitgesproken als ‘jamalow’. Jose blaast lokale druivenrassen nieuwe leven in en vinfieert deze in oude Villarrobledo amphorae tot frisse en levendige rode, witte en rosé wijnen met identiteit. Jose brengt een nieuwe kijk op Manchego wijnen. In de wijngaarden wordt er gewerkt volgens de principes van ecologische landbouw.
Villarrobledo ligt ten zuidoosten van Madrid, in het hart van La Mancha, en profiteert van een extreem continentaal klimaat, perfect geschikt voor duurzame wijnbouw. Gelegen op een hoogte van ongeveer 730 meter, heeft het een kalkrijke bodem vermengd met klei en zand. De regio heeft een grote diversiteit aan druivensoorten, waaronder onder andere Airén, Pardilla, Montonera, Crujidera, Bobal, Garnacha, Monastrell, Moribel, Tinto Fragoso en Cencibel, wat de lokale kloon is van de wereldberoemde Tempranillo druif.
De wijnen van Vinos llàmalo X worden gemaakt in kleine producties, zijn puur en ambachtelijk en wijken af van conventies. Er wordt gewerkt volgens het principe van minimale interventie, waarbij eeuwenoude lokaal geproduceerde amforen van verschillende formaten als onderscheidend element worden gebruikt. Jose combineert dit met de meest up-to-date wijnbereidingstechnieken, met respect voor typiciteit en terroir, wat resulteert in wijnen die onderscheidend, oprecht en uniek zijn. De rode wijnen combineren perfect met de typische lokale stoofpot van kip en konijn, Gazpachos Manchegos.