Een klein domein gelegen in de prachtige Wachau wijnregio, ten westen van Wenen. Het domein is lid van ‘Vinea Wachau’: elke wijn is een reflectie van het terroir volgens strikte beschermde categoriën: Steinfeder, Federspiel en Smaragd. Maar Erich Machherndl zoekt vooral de grenzen op. Hij maakt boeiende, soms wat funky natuurwijnen van Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Gris en Muscat.
Hij studeerde af als medisch ingenieur en begon ook zijn carrière in deze sector. Maar toen zijn vader op pensioen ging was hij verplicht een keuze te maken. In 1998 maakte hij deeltijds de overstap en sinds 2002 is hij fulltime wijnbouwer en verantwoordelijk voor het domein. Gelukkig heeft hij er nog geen dag spijt van gehad. Hij geniet van de variatie van de job, de beslissingen die hij elke dat moet maken en de impact dat elke beslissing heeft. Oogsttijd is voor hem en zijn gezin de meest fantastische periode.
Het werk in de wijngaarden gebeurt manueel en met de grootste zorg. Dit domein heeft het bio-label.
Best decision I ever made!
De heuvelrijke Wachau regio in Oostenrijk kenmerkt zich door een variatie aan bodem structuren. De wijngaarden van Erich liggen in de typische terrasbouw op de heuvels rondom het dorp. Elke wijngaard heeft zijn specifieke bodem met paragneis en amfiboliet gesteenten en een zuidelijke, zuid-oost of zuid-west oriëntatie.
Mijn wijnen zijn niet ‘charmant’, ze hebben tonnen karakter.
Erich beperkt de interventies in de kelder tot een minimum. Er wordt nauwelijks, tot geen, sulfiet gebruikt. Bij sommige witte wijnen wordt er gewerkt met schil maceratie. De wijnen van Erich maken indruk, ze zijn over het algemeen strak met een lange afdronk.